2019. oktober 18.
4.4 millió néző a helyszínen!

Szalay Balázs nem csupán az Opel Dakar Team pilótájaként vett részt a Dakar-rali párizsi sajtótájékoztatóján, amelyen nyilvánosságra hoztak néhány adatot 2013-as viadalról, hanem mint a szervező ASO közép-európai képviselője is. Így azután részt vett egy külön értekezleten is, amelyen megtudott néhány érdekes adatot a 2012-es, vagyis az idei versenyről, amelyen ő maga (Bunkoczi László navigálásával) a 20. helyen végzett.

A 2012-es Dakar érdekesebb számai
739 versenyző állt rajthoz a legrangosabb sivatagi versenyen (köztük magyar részről a Szalay Balázs, Bunkoczi László és a Sebestyén Sándor, Bognár József autós páros, illetve a Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter, Vörös Ferenc kamionos trió)
1012 szervizes segédkezett a csapatok mellett
5x indultak átlagosan a versenyzők a Dakaron, voltak újoncok és volt, aki 20. alkalommal rajtolt – Szalayék 11. alkalommal, szóval ők emelték az átlagot
55.7 százaléka az indulóknak célba is ért az idei Dakaron (az elmúlt 12 év átlaga 51 százalék)
4.4 millió néző követte figyelemmel a helyszínen a Dakar-rali történéseit (1.7 millió Argentínában, 1.2 millió Chilében, 1.5 millió Peruban). Érdekes adat az összehasonlításhoz, hogy Peru legnagyobb turista-látványosságát, az inka várost, Machu Picchut öt év alatt négymillió ember látogatja meg...
470.000 rajongója van a Dakar-ralinak a Facebookon
4.3 millió egyedi látogatója van a verseny hivatalos weboldalának, a www.dakar.com-nak
5 millióan töltöttek le youtube-videót az idei Dakarról

Nem tréfa - kapásból sivatag!

Talán már senkit sem lep meg a hír: a 35. Dakar-ralinak is Dél-Amerika ad otthont - így immár ötödik alkalommal száguld ott a mezőny (2009 óta). Többek között ezt jelentették be szerdán, a verseny párizsi sajtótájékoztatóján.

A viadal 2013 január 5-én kezdődik és 20-áig tart, a versenyzők Peru fővárosából, Limából rajtolnak, hogy azután Santiago de Chilében érjenek célba. A szünnapot az argentin San Miguel de Tucumánban tartják – és a verseny történetében először az első naptól kezdve sivatagban száguld a mezőny.
Alig két hónappal ezelőtt a motorosok és autósok a Dakar-rali keretében fedezték fel a perui sivatagot – annak minden lenyűgöző szépségével és persze nehézségével, a homoktengerrel, amelyen ha valaki át akart jutni, annak elég nagy elszántságra volt szüksége. Viszont csak így érhették el a versenyzők a limai célt. A soron következő verseny meg éppen innen, Peru fővárosából indul, ami szintén hatalmas kihívást jelent, hiszen visszafelé sem lesz könnyebb átszelni a perui sivatagot, mint az idén odafelé volt.

Az elképesztő kihívásnak ígérkező viadal végén a versenyzők Santiago de Chilében érnek célba – a mezőny első alkalommal látogat ide. Chile, amely a mezőny számára egyenlő az Atacama-sivataggal, ezúttal a fővárosban ünnepli meg a Dakar hőseit, akik több ezer kilométer megtétele után érkeznek majd meg a Csendes-óceán partjáról, Argentínán keresztül Chilébe. Ja, és persze az Andok átszelése ezúttal sem maradhat el – s a kis argentin kiruccanás egészen másfajta kihívást jelent majd, mint a sivatag. A 2013-as Dakar tehát semmivel sem ígérkezik könnyebbnek, mint az előzőek – a motorosok, quadosok, autósok és kamionosok május 15-étől nevezhetnek a viadalra.

"Minden évben nagyon izgalmas, hogy már márciusban megtudjuk a verseny néhány konkrétumát, így már most elkezdhetünk tervezgetni. Mert hát nyilván a terepralisok életében a Dakar-rali a csúcs, mi is szeretnénk újra meg újra visszamenni – mondta az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs, aki eddig 11 alkalommal állt rajthoz a világ leghíresebb terepraliversenyén, és az idén eddigi legjobb eredményét elérve huszadikként ért célba. – Érdekes lesz a rajt Peruban, az idén nagyon megszerettem az ottani szakaszokat és Limát is. Izgalmas lesz, már az első perctől kezdve, hiszen míg az afrikai és az eddigi dél-amerikai Dakarokon is volt idő bemelegedni, mielőtt a mezőny megérkezett a sivatagba, addig most már az első napon ízelítőt kapnak majd az indulók a dűnékből. Nem lesz könnyű! De a Dakar sohasem az, és jól is van ez így...

Forrás: ODT

biggy
2012. március 25.

>>>>>>>> Szalay havon (is) száguld

...Legfrissebb hírek
A miskolci csata videója

A videó Full HD 1080p felbontással...

Eger Rally 2015 HD mozi

A videó Full HD 1080p felbontással...

A Mokka „új ruhája” és egyéb újdonságok Szalayék háza tájáról

Szalay Balázs és Bunkoczi László kedden...

Back to Dakar

Ezzel a szlogennel tartotta tegnap sajtótájékoztatóját...

Több szerencse kell

- Túl egy befejezett versenyen, ami...

Továbbra is a bajnoki cím a cél

- Veszprém Rally nem jól indult...


© 1997-2014 rally.hu. Minden jog fenntartva.
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.
Webstar Csoport Versenynaptár Fórum Chat Linkek