2018. december 15.


Kálmi visszatér a rally-hozAhogy arról mind a hivatalos sajtóanyag, mind a Herczig Norbival készített interjúnkban is hírt adtunk, Norbi új navigátorral vág neki az idei szezonnak...


Persze a navigátor csak mellette új, a szakmában :o) nem. Vele is beszélgettem.

- Örömmel üdvözöllek ismét a csatasorban :o) Hogy’ érzed magad most, hogy Herczig Norbi mellett a jobb1-ben foglalsz majd helyet és komoly feladat vár rád?

- Köszönöm! Örülök neki és megtisztelőnek érzem. Nagyon elfoglalt voltam és nagyon más irányban az elmúlt egy-két évben, amikor távol voltam a rally sporttól, és nagyon nagy megtiszteltetés, hogy a sportnak ezen a szintjén szánnak nekem feladatot, és örömmel meg gyermeki, izgatott várakozással nézek elébe.

- Akkor azt meg sem kell kérdeznem, hogy izgulsz-e :o)

- Nem is az a jó szó, hogy izgulok, hanem inkább várom, nagyon. Azt gondoltam, meg voltam róla győződve az elmúlt években, hogy nem hiányzik különösképpen a rally az életemből. Szeretem mint sportot és kihívást, de olyan sok más dologgal jár, amiket viszont annyira nem szeretek, hogy összességében nem hiányzik az életemből. És mégis! :o) Ez a dolog most megmutatta nekem, hogy valójában mégis, mert várom.

- Mi szólt amellett, hogy igent mondj erre a felkérésre?

- Leginkább az emberi tényező. Van köztünk Norbival egy elég régre visszanyúló – először haverság, mostanra már azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy – barátság, és ez volt az egyik legfontosabb tényező, ami miatt azt gondoltam, hogy abba a csapatba fogok érkezni, ahova emberileg stimmelek, és ahol sorozatosan olyan impulzusok érnek, ami az mutatja, hogy engem itt nagyon nagy szeretettel várnak. Először bár jólesett, de meglepő volt, a sokadik megerősítésre már azt mondhatom, hogy nagyon jólesik és nagyon megtisztel.

- Nemrégiben beszélgettem Norbival, aki számomra meglepetést okozott azzal, hogy amikor megkérdeztem, mi a cél, bajnokságot szeretne-e nyerni, azt felelte, hogy nem, csak jól akarja érezni magát. Ismerve őt azért azt gondolom, hogy a kisördög biztosan ott motoszkál benne is, csak nem meri kimondani :o) De Te hogy vágsz bele? Mert amiket én tudok, hallottam Rólad, és az elmúlt időszakban a fele ennyi kerékkel űzött sportág felé, a bringázás felé vitt el Téged, amit Te nagyon komoly erőfeszítéssel űztél, azt gondolom, hogy csak játszani, nem vágnál bele. Jól sejtem?

- Abszolút így van, és meggyőződésem, hogy Norbi is úgy gondolkozik erről, ahogy én. Szerintem, amit Ő mondani szeretett volna, az az, hogy abszolút mindent meg szeretnénk tenni, teljes szorgalmunkkal, teljes alázatunkkal, teljes odaadásunkkal szeretnénk elvégezni a munkánkat. És természetesen azt reméljük, hogy ha ez így lesz, akkor ennek eredménye az lesz, hogy nagyon versenyképesek leszünk, valahol a legelejében tudunk majd menni. Nyilvánvalóan mindenki a lelke mélyén a győzelemről álmodik, de azt is látjuk, hogy annyira kiegyensúlyozott a magyar mezőny, és annyira sokan vannak nagyjából azonos feltételekkel az elején, hogy most azt mondani, hogy az egyetlen elfogadható eredmény számunkra a győzelem, az ostobaság lenne. Ennek megfelelően nyilván úgy vágunk neki, hogy nagyon lelkesek és elszántak vagyunk, minden erőnket latba vetjük, hogy a jó eredménnyel szereljünk, és ha ennek az lesz az eredménye, hogy győzünk, akkor nagyon boldogok vagyunk. De ha nyugodt a lelkiismeretünk, hogy mindent megtettünk, és végül nem a dobogó legfelső fokán állunk, akkor sem dőlhetünk a saját kardunkba, akkor is örülni kell annak, hogy ilyen körülmények között versenyezhettünk, és jól éreztük magunkat közben.

- Hogy készülsz a versenyekre? Mennyiben kell most máshogy készülnöd a szezonra, mintha folyamatában, mindig ott lettél volna a rally-ban az elmúlt években is? Amiben biztos vagyok, a kondival, a fizikai állóképességeddel nem lesz probléma. :o) Mit gondolsz, mik várnak még Rád a szezonkezdetig?

- Jól látod, hogy ezen a téren nem kell foglalkoznom a fizikai állóképességgel, bár folyamatosan kell ezzel is törődnöm, de egy más célrendszer érdekében. Viszont amit tudok tenni az ügy érdekében, az az, hogy ismét relatíve sokat használom a rally szimulátoromat, mert mindig is azt éreztem, hogy ez nekem segít abban, hogy tudjam, mit vár tőlem a sofőr, hogy tudjam, hogyan kell kapnia az információt ahhoz, hogy ő abból minél magabiztosabban tudjon menni. Ez az egyik, amit folyamatosan teszek. A másik, hogy újra elkezdtem nézegetni belsőkamerás felvételeket. Mind Norbi belsőit, mind a mi régi belsőinket, amikből igyekszem egyrészt visszaidézgetni a magyarországi pályákat, másrészt pedig az egésznek az atmoszféráját, az egész feladatnak a lényegét.

- Említetted, hogy oka volt, hogy miért nem vágytál vissza a rallyba, hiszen voltak dolgok, amik nem hiányoztak, de ez egy olyan különleges invitálás volt, aminek nem tudtál ellenállni. Mi az, amit a legjobban vársz, és mi az, amit elkerülnél, ha tehetnéd, de hozzátartozik ehhez a játékhoz?

- Én a sportot mindig is nagyon szerettem, magának a rally-nak a sport részével sosem volt semmi bajom, nagyon élveztem és nagyon szerettem, és igyekeztem is mindig a lehető legnagyobb alázattal és szorgalommal csinálni. Amit viszont nem szerettem benne, azzal azt gondolom, nem nagyon fogok többet találkozni. Bizonyos emberek, akik ennek a sportnak a környékén mozogtak vagy mozognak, nem úgy gondolkoznak az életről és tisztességről, mint én. Az ezen emberekkel való közös ügyek voltak, amik engem elkeserítettek. Azt gondolom, hogy ez a probléma már nem merül fel, hiszen most már tudom, kik ezek az emberek, és nem valószínű, hogy lennének még közös ügyeink.

- Az elmúlt két évben, amíg nem versenyeztél a rally-ban, annyira nem hiányzott, hogy nem is néztél versenyeket? Vagy voltál a pálya környékén?

- Nem, egyszer sem voltam. Nem is azért, mert nem hiányzott, mert mindig terveztem, hogy egyszer-kétszer elmegyek, de a kerékpársport olyan mértékű elfoglaltságot jelentett számomra, hogy igazándiból esélyem sem volt erre.

- Ha a kerékpársport mellett nem volt időd a rally-ra, még nézőként sem, az jelenthet olyan szintű ütközést, ami azt eredményezi, hogy most a kerékpárversenyzésed szorul háttérbe a rally miatt?

- Nagyon szeretném, ha nem így lenne, és össze tudnám egyeztetni a kettőt. Erről volt is szó Norbival, nagyon pozitívan állt a dologhoz. Természetesen a versenynaptár kötöttséget jelent, ami miatt bizonyos kerékpár versenyeket majd ki kell hagynom, viszont relatíve sok versenyt rendeznek több szakágban is Magyarországon és a környező országokban is, így azokat a versenyeket, amiket ki kell hagynom a rally miatt, tudom pótolni más versenyekkel.

- Ezek szerint nem lesz unalmas az idei éved :o)

- Kicsit aggódom is emiatt, de majd igyekszem jól megoldani.

- Nagyon sok sikert kívánok ehhez, a visszarázódáshoz és a versenyekhez is. Azt kívánom, hogy érezd jól magad ebben a régi-új közegben, ebben az új szerepben!

- Nem vagyok alapvetően babonás, de azt tanították nekem, hogy ilyen jókívánságokat nem szabad megköszönni, ezért csak annyit mondok rá, hogy OK :o)


>>>>>>>> Teljes szezon és változások Herczig Norbiéknál is
© 1997-2011 rally.hu. Minden jog fenntartva.
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.


Webstar Csoport Versenynaptár Fórum Chat Linkek