2019. július 19.


Benik Balázs tervei


Nemrégiben szárnyra kelt a hír Benik Balázs VB-s szerepléséről. Természetesen magunk is igyekeztünk utánajárni, ám akkor még Balázs időt kért. Majd pár nap múlva jelentkezett, megbeszéltünk egy időpontot, amikor faggathattam:

- Amikor felröppent a hír a VB szereplésedről, rögtön hívtalak érdeklődni, hogy is áll ez a dolog, de akkor azt mondtad, még várjunk, mert nem 1000%-osan biztos a dolog. Most azonban kiadtatok egy hírt. Mi változott azóta?

- Igen. Gyakorlatilag meg volt beszélve egy olyan koncepció az OMV Hungáriával, hogy meg fogunk beszélni mindent, és egy közös hírt fogunk kiadni. Azonban közben a hír felkerült egy nemzetközi portálra, innen pedig a magyar lapokra, ezért hétfőn mi is kiadtuk a sajtóközleményt. Természetesen, amíg nem volt 100% a dolog, és voltak kérdőjelek, addig nem szerettem volna egy ilyen dologgal a publikum elé állni. Most már ez konkretizálódott, és ez a Mexikó rally, a világbajnokság negyedik versenye, amin el tudunk indulni egy EVO9-es N-es Mitsubishivel. Ez számomra egy új kihívás, hiszen ilyen autóval versenykörülmények között még nem mentem. Teszt körülmények között körülbelül 10 kilométert tudtam ilyen autóval menni. Pontosabban EVO-val mint N-es autóval, egy 6-ossal és egy 7-essel, 9-est még talán közelről sem láttam.

- Lesz alkalmad legalább egy hasonlót kipróbálni? Mert az benne volt a hírben, hogy azt az autót csak kint fogod tudni majd kipróbálni. Előtte azért lesz 9-essel valamilyen teszt, hogy szokjad?

- Nem tudom még, hogy alakul. Elméletileg - szerintem - lenne rá alkalom. Meg kell várni. Ott egy hosszabb tesztet tervez a csapat, és mivel ugye ott egy teljesen más környezet, más levegő, más beállítások fognak az autóra felkerülni, lehet, hogy csak azt fogjuk kihasználni. De még nem tudom, lehetséges, hogy Magyarországon is ki fogok próbálni egy hasonló autót. Még ez nem konkretizálódott le.

- Akkor kezdjük a legelején. Hogy jött egyáltalán az ötlet? Te hogy kerültél a képbe?

- Ez gyakorlatilag a tavalyi és a tavaly előtti évben is fel volt ajánlva, de összeegyeztethetetlen volt a magyar bajnoksággal, és ezért nem konkretizálódott semmi. Azonban az idei évben kicsit jobban ráhasaltunk erre a történetre, és az OMV Hungária és az OMV Bixxol Rally Team közreműködésével sikerült ezt a versenyt így megteremteni. Nem is tudom, miért nem mentünk tavaly vagy tavaly előtt, talán egy picit az én hibám is volt, lehet, hogy már az előző években is lehetett volna rá esély. Igazán ez most kristályosodott ki.

- Ez az egy verseny van kilátásban, vagy kirándulsz még a VB-re akár ezzel a csapattal, akár e nélkül?

- Nem tudom. Egyelőre ez az egy verseny, ami biztos. Nem is nagyon gondolkodtunk még sokkal tovább, hiszen a magyar bajnokságot is építem folyamatosan, és amíg az nem kristályosodik ki, és nem lesz 100%, hogy mi lesz itthon, addig nem is nagyon mertem tovább gondolkodni ezen. Természetesen, ha lehetőségünk adódik mind időpontokban, mind támogatói szempontból, akkor mindenféleképpen szeretnék még indulni, de most csak ez az egy lehetőség van.

- A hírben az is szerepel, hogy Bunkóczy Laci fog navigálni Neked. Ezek szerint jól működtetek együtt a Wardviertelen?

- Igen. A Wardviertelen ült első alkalommal ilyen autóban, először mentünk együtt, előtte még tesztkörülmények között sem tudtuk kipróbálni egymást, úgyhogy minden féle képpen nagyon jó teljesítményt nyújtott a Laci, és ezért bátran merem vállalni, hogy egy világbajnoki futamon is Ő navigáljon nekem. Nagyon nagy motivációval rendelkezik, és Neki is szíve vágya volt, hogy egy ilyen komoly versenyre eljussunk. Sokat is dolgozunk ezen a Lacival mind a magyar bajnokság, mind egy ilyen VB szintű dologban, úgyhogy igen bátor szívvel merem azt mondani, hogy igen, a Lacival jól tudunk együtt dolgozni.

- A magyar bajnokságban is Ő fog navigálni Neked? Vagy Varga István? Vagy itt esetleg más van talonban Neked?

- Varga István van talonban. Pistivel konkrétan nem beszéltük át a 2007-es esztendőt, neki is vannak tervei: család, üzlet, vállalkozás, egyéb dolgok, úgyhogy ezeket át kell beszélni. Tulajdonképpen így január végén - február elején még nem jutottunk el idáig a Pistivel. Talán azért nem, mert amíg én nem látom tisztán ezt az évet, addig teljesen feleslegesnek tartom, hogy bárkivel is bármit leegyeztessek. Amikor 100% lesz a dolog abban a tekintetben, hogy a magyar bajnokságon részt tudunk venni, akkor jönnek a konkretizálások akár a Varga Pistivel, vagy ha Ő nem tudja vállalni, akkor természetesen van más lehetőség.

- Eddig hogy áll a dolog? Mivel mész a magyar bajnokságon? Vagy ennyire nyitott a dolog, hogy még ezt sem lehet tudni?

- Még egyelőre nem. Szeretném már ezt én is tudni, hogy hogy fog összeállni. Még egyelőre nagyon képlékeny és nagyon nyitott a dolog akár autóra vagy bármire vonatkozólag. Én úgy gondoltam a tavalyi év végén, hogy februárban lesznek konkrétumok, de ahogy most látom, valószínűleg ez át fog csúszni márciusra. Hozzáteszem azt is, hogy nagyon fontos volt azt is tudni, hogy mi lesz az MNASZ körül, és hogyan fogják szankcionálni a WRC-ket és a különböző kategóriákat. Ez is egy nagy kérdés volt. Most már tisztán látunk. Az új elnökségnek volt egy bejelentése, ami teljesen egyértelművé tette például a WRC-knek a sorsát, vagy akár a S2000 vagy más kategóriának a sorsát. Innentől kezdve most már lehet konkrétan tervezni bizonyos dolgokban. De eddig ez is egy nagy kérdőjel volt, ezért egy kicsit a tétovázás ment a részemről.

- Egy kicsit akkor későn jutottatok hozzá ahhoz az infóhoz, ami már rég kellett volna? Ez a váltás ezek szerint nem csak Téged, hanem a mezőnyt is kicsit hátrányosan érinti?

- Valamilyen szempontból azért az információ tudatában voltunk. De az csak egy információ volt, konkrétumnak semmiképpen nem lehetett mondani. Volt szó arról a versenyzők és az MNASZ között, felröppent egy pletyka, hogy talán nem fog menni WRC az idei szezonban, ami nagyban befolyásolja... Az, hogyha másik kategóriában kellett volna menni, az egy másik csapatot, új konstrukciót jelentett volna. Akár márkára vonatkozólag is új dolgot kellett volna elővarázsolni, ami megint csak megnehezítette volna valószínűleg egy picikét a dolgot. Ugyanakkor most, hogy már mi is a konkrétumot látjuk, így már megvan a cél. A cél az, hogy WRC autóval tudjunk versenyezni. Sajnos erről konkrétat még nem tudok így február elején mondani.

- Oké. Visszatérve a VB-n rád váró feladatra, mit lehet tudni az OMV Bixxol Team-ről? Milyen eredményeket, miket tudtak produkálni? Milyen szintű, milyen minőségű autóik vannak? Gondolom, puhatolóztál, és a versennyel kapcsolatban is próbálsz információkat gyűjteni. Gondolok itt a pályákra és minden másra is. Honnan tudsz ilyen információkra szert tenni?

- Ha őszinte akarok lenni, akkor sehol, így a pályákra vonatkozólag. Gyakorlatilag az előző évek külső felvételei vannak, amik a tv közvetítésekben megjelentek. Ugyanakkor viszont belső felvételeket és bővebb információt sehonnan nem tudok beszerezni. Nem is biztos, hogy van értelme, hiszen abból, hogy most külső felvételből én látok egy szituációt, az nem azt jelenti, hogy abból már előrébb jut az ember. Mikor odakerül az ember a helyszínre, lehet, hogy változás is lesz a pályákban, az is lehet, hogy teljesen más képet lát az ember élőben, mint egy felvételen... Vannak olyan játékok, ahol a Mexikó pályák fel vannak töltve, úgyhogy valószínű, hogy a felkészülést itt fogom majd abszolválni. :o) Nem vagyok, nem is voltam olyan játékos - kimondhatom a nevét ugye, Playstation - nem túl gyakran szoktam játszani. Viszont most el fogom kezdeni. Meg is van már a program, ami a tavalyi évesztendőnek a teljes programját adja, amin rajta van már a Mexikó Rally is. Ezt el fogom kezdeni. :o) Nem tudom, hogy ez fog-e bármit is jelenteni, de legalább majd látom, hogy miről is van szó.

- És a csapatról?

- Az OMV Bixxol Team az az OMV központ által üzemeltetett csapat. Az autóknak a színvonalát egy nagyon nagy személyiség garantálja, Ő nem más, mint Manfred Stohl. Én úgy tudom, hogy gyakorlatilag az Ő általa fejlesztett csapat áll majd a rendelkezésünkre.

- Kik lesznek még a csapat tagjai?

- Ez még nem dőlt el. Úgy tudom, hogy talán a Stephan Vojtech, aki ezen a versenyen ebben a csapatban részt fog venni. A csapat tagjait teljesen még természetesen nem ismerem. Voltunk már kint Ausztriában, és megtekintettük az autót, ami akkor szét volt darabokra szedve. Fogunk is még kimenni a verseny előtt szerintem február közepe felé, amikor a Svéd rally-nak vége van, és visszaérnek a versenyről. Akkor ki fogunk menni üléspróbára és egyéb ilyen dolgokra. Viszont arra, hogy kipróbáljuk az autót, nem lesz lehetőség, hiszen teljesen más viszontagságokra kell beállítani az autót a mexikói pályákra, az Ő álláspontjuk ez volt. De úgy gondolom, nem kell ettől megijednem. Ilyen autóval tudtam már menni egy tesztpályán tavaly szeptemberben körülbelül 10 kilométert, de annyira nem okozott meglepetést az autó. Ez nem azt jelenti, hogy én majd ezzel az autóval gyorsan fogok tudni menni, hiszen nem az, hogy az autót meg kell szoknom, de azért ez egy teljesen új környezet számomra, vadidegen pályákon. Ennek mindig megvan a nehézsége, bármilyen világbajnoki futamról beszélünk. Két alkalom lesz a pályabejárásra, harmadik alkalommal már a versenyautóval fogunk menni. Úgyhogy mindennek ellenére a célunk nem lehet más, felelőtlen dolog lenne az én számból olyat hallani, hogy márpedig az eredményre megyünk, ez így szerintem nem igaz ebben a formában, mindenféleképpen a tapasztalatot és a világbajnoki rutint szeretnénk bővíteni, fejleszteni. Ez a cél, és az, hogy minél többet tudjunk menni ezen a versenyen. Mert hát volt már olyan világbajnoki futamunk, ahol az első gyorsasági szakaszon vagy a másodikon kiestünk...

- Hát akkor egy nagyon-nagyon-nagy kalappal, és a Playstation-ös felkészüléshez pedig jó szórakozást. :o)

- Köszönöm szépen.
© 1997-2011 rally.hu. Minden jog fenntartva.
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.


Webstar Csoport Versenynaptár Fórum Chat Linkek